Yaşam kalitenize odaklanıyoruz.
Kuru İğneleme
KURU İĞNELEME NEDİR?
Kuru iğneleme kas içerisine yapılan uygulamadır. Paslanmaz çelikten ve oldukça ince akupunktur iğneleri kullanılır. İnce iğneler (16-25 milimetre) tek bir kas içindeki fasiküllere birkaç milimetre aralıklarla müdahaleye izin verir. Kullanılan iğneler ilaç içermediğinden bu yönteme “Kuru İğne & Dry Needling” denmiştir.
Kuru iğnelemenin tedavi edici etkisi, belirli tetik noktalarının mekanik olarak hasarlanmasına bağlı olduğu belirtilmektedir. Bu iğnelenme sonrasında ağrının azalması veya geçmesine "iğne etkisi" denir. En ağrılı noktaya uygulanan kuru iğne en güçlü şekilde ağrı kesici etkisine sahip olur. Kuru iğne tedavisi bilimsel bir tedavi yöntemidir ve tüm dünyada kas iskelet sistemi ağrılarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
NASIL ETKİ EDER?
Bu giriş ile spazmın (kas kısalmasının) çözülmesinin yanında var olan yanlış veya eksik iyileşme süreci yeniden başlatılır. Buna sebep olan ise fiziki bir müdahalenin yanında hücrelerdeki elektriksel yüklerinde yeniden düzenlenmesidir. İğnelerin kasların uyarılması sayesinde vücudun kendi tamir mekanizması devreye girer. Dolayısı ile ağrıyı değil, hastalığı tedavi eder. Hastalık tedavi oldukça ağrı da kendiliğinden geçer.
NASIL UYGULANIR?
Bu yöntemde akupunktur iğneleri olarak bilinen, farklı uzunluklardaki çok ince ve özel iğneler kullanılır. İğne ile ağrılı kaslardaki ağrıya neden olan gergin banta girilir. Gerekirse iğne yolu ile o bölgeye elektrik akımı verilebilir.
Uygulamayla penetre edilen dokunun tipi de bazı ipuçları verir. İğne normal bir kasa girdiğinde hafif bir dirençle karşılaşır, spazm olan bir kasın içine girerse daha fazla dirençle karşılaşır ve spazm tarafından tutulur. Bağ doku yapsının içine girerse daha da artmış bir dirençle karşılaşır ve iğnenin girmesi biraz daha zor olabilir. Spazm gelişmiş bir kasa girildiğinde kastaki fibriller, arkasından da kasta gevşeme görülemeyen spazmlar iğneyi tutar. Bu şekilde tutulan iğneyi bir süre daha kasın içinde bırakmak (birkaç dakika) genellikle kasın gevşeyerek iğneyi bırakmasını sağlar. En iyi sonuç iğnenin gergin bantlar içindeki hassas ve ağrılı noktalara girilmesi ile alınır.
KURU İĞNELEME HANGİ HASTALIKLARDA ETKİLİDİR?
-
Bel & Boyun Fıtıkları
-
Kas Spazmları
-
Myofasial Ağrı Sendromu
-
Fibromiyalji
-
Omuz Ağrıları
-
Epikondilitler "Tenisçi Dirseği & Golfçü Dirseği"
-
Diz ağrıları
-
Kondromalazi Patella
-
Duruş bozukluğuna bağlı ağrılar
KURU İĞNE TEDAVİSİ AĞRILI MIDIR?
Kullanılan iğneler saç teli inceliğindedir ve sanıldığının aksine ağrılı değildir. Sinek ısırığından bile daha az hassasiyet oluşturmaktadır. İlk 8 uygulama etkisini hissettirir.
YAN ETKİSİ VAR MIDIR?
Kuru iğneleme tekniği oldukça basit bir yöntem olup iğneler çok ince ve paslanmaz çelikten yapılmıştır. İnce iğnelerin kullanılması çoklu girişime olanak sağlamaktadır. İğnenin vücuda girdiğinde yarattığı acı hissi ve cilt tipine göre oluşabilecek lokalize minimal morarma dışında hiçbir yan etkisi yoktur. Herhangi bir ilaç içermez o yüzden hiçbir ilaç reaksiyonu göstermez.
KİMLERE UYGULANMAZ?
Kuru iğnelemenin tercih edilmeyeceği kişilerde gebelik, kanama bozuklukları veya antikoagülan kullanımı, lokal veya sistemik enfeksiyon, malign tümörler varsa yada iğneden aşırı korku duyuyorlarsa uygulama yapılmaz.
UYGULAMA TEHLİKELİ MİDİR?
Uzman olmayan kişilerce yapılan uygulamalar ciddi riskleri de beraberinde getirmektedir. Çünkü cildinizin altında onlarca sinir ve damar bulunmaktadır. Hangi bölgeye hangi iğne hangi açıyla kullanılmalıdır sorusunun cevabını sadece alanında uzman kişiler verebilir.